Protest na Trutnov Open Air Music Festivalu!
10.5.2011
0.00
0.00

Pořadatelé trutnovského festivalu píší prezidentu Baracku Obamovi. Protestují proti použití jména apačského náčelníka Geronima v souvislosti s protiteroristickou operací. Nelíbí se jim jeho dehonestace.

V pondělí 9. května předali pořadatelé trutnovského Open Air Festivalu americkému velvyslanectví otevřený dopis adresovaný prezidentu Spojených států amerických Baracku Obamovi. Protestují v něm proti použití jména významného apačského náčelníka Geronima.

V dopise se jeho autoři pozastavují nad tím, že operace, jejímž výsledkem byla smrt Usamy Bin Ladina, byla nazvána podle indiánského hrdiny a významného apačského náčelníka Geronima, který před více jak sto lety hájil během divokého osidlování amerického kontinentu svá území a práva. Festival, který vznikl na undergroundových základech v osmdesátých letech minulého století, nese od svých počátků nejen auru disidentského setkání, ale má ve svém štítě i indiánskou symboliku. Odkazuje k indiánské spiritualitě a významným náčelníkům, šamanům a válečníkům. I letošní festival pořadatelé věnují mimo jiné bojovníkům od Tippecanoe, kteří byli pobiti americkou armádou před dvěma sty lety. Tippecanoe bylo jediné hlavní město indianské konfederace vytvořené náčelníkem Tecumsehem během dlouhých indiánských válek. Samotného Geronima pak mají pořadatelé ve svém názvu od roku 1990 (nejprve Geronimo, později Geronimo Agency) a Trutnov Open Air Festival je s tváří apačského náčelníka neodmyslitelně spojený.

„Již několik dní nás naši známí a přátelé upozorňují na nazvání operace a dehonestaci Geronimova jména, proto jsme se rozhodli náčelníkovi Baracku Obamovi napsat. S Apači jsem si dlouho dopisoval. V osmdesátých letech mi posílali různé fotky a výstřižky z novin, proto vím, v jakých podmínkách žili a žijí. Geronimo byl šaman a bojovník, který hájil svá práva a území před kolonizátory a novými přistěhovalci. Když mu vyvraždili celou rodinu, jeho útočištěm se staly hory Sierra Madre, odkud podnikal s hrstkou věrných spolubojovníků výjezdy proti okupantům a osídlencům své země,“ říká k tomu zakladatel festivalu Martin Věchet.

„Dopis je vyjádřením našeho názoru a zastáním se těch, pod jejichž „hlavičkou“ se přes dvacet let uskutečňuje festivalové setkání, provozuje obchod a které především s hrdostí nosíme v srdci. Před rokem jsme velkému muži z Bílého domu, Baracku Obamovi, prostřednictvím našeho náčelníka Václava Havla poslali festivalová trika s indiánskou symbolikou. Třeba si na nás vzpomene,“ říká k tomu s úsměvem Martin Věchet, který dostal před třinácti lety během pobytu mezi indiány z kanadského kmene Ojibway, odnože Navajů, Cherokeeů a Siouxů, přezdívku Black Elk Warrior.